Lovitură din Cluj pentru sistemul judiciar: Declic cheamă în judecată numirea Liei Savonea, invocând manipulări și interese politice ascunse!

Comunitatea Declic anunță că face un nou pas hotărât în lupta pentru un sistem de justiție integru și independent: procedura de numire a Liei Savonea la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție va fi contestată oficial la Curtea de Apel Cluj

Decizia vine după ce aproape 69.000 de cetățeni au semnat petiția „Nu mai promovați judecători toxici”, iar 97% dintre respondenții chestionarului Declic au cerut continuarea acțiunilor în instanță.

„A fost un moment de răscruce. Am avut de ales între a tăcea şi a merge mai departe. Iar cetăţenii au fost foarte clari: nu mai acceptă complicitatea şi tăcerea. În cadrul Declic, deciziile se iau împreună cu cei care semnează petiţiile, iar de această dată direcţia a fost aproape unanimă: vom merge în instanţă. Legea a fost încălcată, iar consecinţele pot fi grave pentru independenţa justiţiei.”, a declarat Tudor Brădățan, directorul executiv al comunității, pentru G4Media. Acesta a precizat că procesul este în pregătire, iar acuzațiile se bazează pe o presupusă încălcare a legii în declanșarea procedurii de selecție, făcută cu aproape trei luni mai devreme decât permite cadrul legal.

Pentru Declic, această acțiune nu este singulară. Comunitatea este implicată activ în dosare sensibile și cu miză națională, de la 10 august până la apărarea drepturilor unei tinere abuzate în tabăra AUR, dar și în anularea unor avize de mediu controversate.

Numirea Liei Savonea, votată recent de Secția pentru judecători a CSM, ridică, potrivit Declic, serioase semne de întrebare privind direcția în care se îndreaptă justiția din România. În calitate de președinte al ÎCCJ, Savonea va avea o influență majoră asupra completelor care decid în dosarele de corupție ale fostei clase politice, dar și asupra interpretării legii în domenii cruciale precum protecția mediului sau drepturile sociale.

„Dacă aceste decizii ajung pe mâna unui grup restrâns şi interesat, întregul sistem judiciar riscă să devină un instrument al puterii politice, nu un bastion al dreptăţii.”, avertizează comunicatul.

Rămâne de văzut ce va decide instanța în următoarea etapă. Cert este că vocea societății civile nu tace. Iar acolo unde apar suspiciuni de abuz sau interese ascunse, lupta pentru transparență și legalitate continuă, chiar și în fața celei mai înalte instanțe.

Comentarii Facebook

OSZAR »