NU, nu se fac încorporări în România! Panica din online este alimentată de dezinformări: Ce se întâmplă de fapt cu ordinele de chemare

Rețelele sociale fierb din nou, după ce mai multe postări alarmiste au început să susțină - fals - că în România ar fi început încorporările. Panica a fost alimentată de imagini cu presupuse ordine de chemare, dar realitatea este cu totul alta

Ministerul Apărării Naționale a transmis ferm și repetat: NU a fost luată în calcul revenirea la serviciul militar obligatoriu. Acesta a fost suspendat pe timp de pace începând cu 1 ianuarie 2007, în baza Legii 395/2005, iar în prezent, singurele demersuri ale MApN vizează recrutarea rezerviștilor doar pe bază de voluntariat.

500077906_1174219928076463_1316521099592543203_n.jpg

Ce vedem în imagini, de fapt? Cel mai probabil, este vorba despre ordine de chemare pentru clarificarea situației militare sau pentru participarea la exerciții de mobilizare, acțiuni de rutină prevăzute de Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

În perioada 26-30 mai 2025, se desfășoară exercițiul MOBEX OT-GR-TR-25, în județele Olt, Giurgiu și Teleorman, unde sunt evaluate capacitățile de mobilizare și coeziunea între militari activi și rezerviști. Aceste acțiuni sunt planificate periodic, ultima a avut loc în octombrie 2024, în Buzău și Ialomița.

Emiterea ordinelor de chemare este o practică legală și necesară. Ele pot fi înmânate de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și nu trebuie confundate cu vreo reactivare a armatei obligatorii. Refuzul de a primi aceste documente constituie contravenție, potrivit art. 80 din Legea 446/2006.

ATENȚIE la manipulări!

Tot mai multe postări în mediul online urmăresc să creeze panică și confuzie, profitând de lipsa de informare a publicului. Asemenea campanii nu au alt scop decât să destabilizeze încrederea în instituțiile statului și să inducă incertitudine.

Sfatul autorităților: Nu cădeți în capcana dezinformărilor și verificați informațiile doar din surse oficiale, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale, MAI sau platformele de informare guvernamentale sunt singurele care pot oferi claritate în astfel de subiecte sensibile.



Comentarii Facebook

OSZAR »