Tigrul platanului reinvadează Clujul! Clujenii, revoltați că balcoanele sunt din nou pline: „Mulțumim primăriei pentru copacii ‘importați’”
Clujenii se plâng că balcoanele sunt din nou pline de tigru de platan: Mulțumim primăriei pentru copacii ‘importați’
Clujenii întorși acasă după minivacanța de 1 Mai au observat un fenomen tot mai supărător: balcoanele și ferestrele sunt invadate de mici insecte albe. Postări recente pe rețelele sociale arată că fenomenul este mai accentuat decât în anii anteriori, unii utilizatori spunând că „balconul e plin”.
Tigrul de platan (Corythucha ciliata), o insectă originară din America de Nord, ajunsă în Europa în anii ’60 și semnalată în România din anii 2000. Aceasta trăiește pe frunzele arborilor de platan, plantate în multe orașe din România pentru umbră și decor urban.
„Nu s-au întors, că n-au plecat niciodată”, a comentat un utilizator, explicând că insectele iernează în scoarța copacilor și reapar odată cu încălzirea vremii. Un altul a subliniat că prezența lor este „naturală” în zonele urbane cu platani.
Totuși, nu toată lumea e de acord. „Nu e natural. E importat. Mulțumim primăriei Cluj pentru copacii ‘importați’”, a scris un alt internaut, exprimând frustrarea față de deciziile legate de înverzirea orașului.
În Cluj-Napoca, oamenii au făcut deja de-a lungul anilor multe reclamații la primărie, supărați de prezența constantă și masivă a acestor insecte, care își fac simțită prezența în special primăvara, vara și toamna. Înmulțirea lor a cunoscut un salt major încă din vara anului 2021. Fenomenul a fost amplificat de plantarea arborilor de platan din fonduri europene, copaci care, deși apreciați pentru umbră și aspect estetic, oferă habitat ideal pentru dezvoltarea insectei.
Specialiștii spun că tigrul de platan nu este periculos pentru oameni, dar poate deveni deranjant prin numărul mare în care apare, mai ales în apropierea copacilor. Din păcate, nu există soluții eficiente pentru combaterea acestuia în spații urbane fără a afecta și alte specii.
Se estimează că problema va persista în fiecare an, în lipsa unor măsuri specifice de gestionare a arborilor ornamentali.
3 Comentarii
Nu știi nici o dată unde dai (fonduri europene) și unde crapă!
sa faca bine sa dea cu solutii, inclusiv asociatiile de proprietari besesc si iau banii locatarilor, toate blocurile cu asociatii asteaota sa mearga primaria, putorile nu mai fac nimic, nu tu toaletare nu tu deainfectare, in anii 90 toti erau cu bidineaua si dadeau cu var la copaci si pomi tocmai, acuma stau besinosii in fata blocului cu telefonu in… Citeste mai departe
@Alin: DOMNU CHIȘE ? GOANGA ASTA NU MOARE DE LA SPRAY