Care este „adevăratul” motiv pentru care sunt cozi uriașe între Florești și Cluj-Napoca: „Circulați oameni buni, că nu-i obiectiv turistic”

Trafic cu spectacol în Cluj și Florești: se stă la cozi... și pentru că unii trag pe dreapta să admire șantierul

Diminețile din zona metropolitană Cluj sunt tot mai greu de gestionat pentru șoferii care fac naveta între Florești și Cluj-Napoca. Lucrările la pasajul suprateran de pe DN1 – parte din Centura Metropolitană – provoacă devieri, încetiniri și blocaje. Și, dacă nu era suficient, traficul se mișcă în reluare și dintr-un „motiv” neașteptat: șantierul a devenit o atracție turistică de tip drive-through.

Deși autoritățile au promis că nu se reduce numărul de benzi, ci doar se deviază temporar traseul prin bretele ocolitoare, în fiecare dimineață se formează cozi interminabile. Șoferii circulă bară la bară, nervii sunt întinși, iar timpul de ajuns în oraș s-a dublat pentru mulți.

Dar nu totul se explică prin devieri. Un factor-cheie, spun localnicii, e „șoferul observator”. E acel conducător auto care merge cu 30 km/h în față și care, în loc să meargă, se oprește să... contemple. Evident că este vorba de glume și ironii facute pe rețelele de socializare.

„Mergeți, măi oameni buni!”

„Circulați, dom’le, că nu-i muzeu! Ce e asta? Stăm după unii care încetinesc să vadă dacă spitalul are gresie mată sau lucioasă”, comentează o doamnă pe Facebook, exasperată că drumul până la serviciu a devenit o excursie cu opriri tehnice neprogramate.

Pe grupurile locale, frustrările cresc:

„N-am postat niciodată nimic aici, dar am o rugăminte așa zișilor șoferi! Circulați, dom-le! Se fac cozi interminabile pentru că unul merge cu 30 km/h și restul stau după el până la Sfântu’ Așteaptă. Încetinesc să vadă lucrările la noul spital! Da’ mergeți măcar când se poate! ”

Telefonul, noul GPS spre aglomerație

Alții au remarcat un fenomen din ce în ce mai comun: „majoritatea sunt prea ocupați cu telefonul. Condusul e pe locul doi”, spune o șoferiță care pare să fi făcut „facultatea” de răbdare în trafic.

Ce se întâmplă, de fapt, în zonă?

Pasajul suprateran de pe DN1 este parte din Centura Metropolitană și include un nod rutier cu girație subterană, ce va asigura accesul către viitorul Spital Regional de Urgență. Lucrările presupun instalarea pilonilor direct pe traseul actual, ceea ce a impus devierea traficului pe două bretele temporare.

Primarul Emil Boc a declarat recent că relocarea utilităților s-a încheiat, iar lucrările la pasaj au intrat în linie dreaptă. În perioada execuției, vor exista patru benzi disponibile, doar că două vor fi deviate lateral. Cu toate acestea, șoferii trebuie să se aștepte la încetiniri și blocaje în orele de vârf.

După finalizarea proiectului, accesul către Spitalul Regional va fi mult mai facil, iar traficul ar trebui să se fluidizeze semnificativ. Până atunci, însă, răbdarea rămâne cel mai important combustibil.

Comentarii Facebook

OSZAR »