Ministrul Educației recunoaște! La școală se predă mult, dar prost: „Avem conținuturi extraordinar de complicate”


Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că în acest moment în sistemul de educație, de foarte multe ori se predă prea mult, dar prost. 

Mai mult, ministrul a mai amintit de faptul că elevii nu dobândesc competențe deși sunt „foarte multe discipline”, predate „în foarte multe ore”, cu „conținuturi extraordinar de complicate”.

„Ne-am dori să vedem oameni cu competențe bine dezvoltate pentru societate și piața muncii, dar nu vedem acest lucru. În zona educației financiare de pildă, avem această disciplină obligatorie la nivelul învățământului gimnazial. Avem unități de învățare pe educație financiară la nivelul învățământului liceal, la matematică copiii învață despre dobânzi aplicate în finanțe și așa mai departe. În clasa a XI-a elevii învață  științe economice sau economie. Cu toate astea vedem că avem aceeași problemă: predăm, dar nu vedem competențele formate”, a declarat Daniel David. 

Totodată, fostul rector UBB a mai precizat că profesorii uită care este esența Educației. 

 „Esența educației înseamnă transfer de competențe, iar competențe înseamnă, de fapt o structură formată din trei lucruri: 1. cunoștințe declarative- adică ce știi să spui, 2. cunoștințe procedural- adică ce știi să faci și 3. valori, adică ce este important și de ce este important. Problema noastră în educație este că de foarte multe ori accentuăm componenta de cunoaștere declarativă”, a explicat ministrul.

De asemenea, ca ministru al Cercetării, David va aloca resurse pentru zonele socio-economice, „care să ne spună care sunt noile paradigme prin care se va organiza lumea, fiindcă ce știam noi începe să se schimbe și avem nevoie  ca cercetarea să vină să ne spună ce punem în loc, spre ce vom merge și cum va funcționa lumea în viitor.”

„Vedeți, noi suntem vrăjiți de revoluția industrială prin care trecem și este un lucru bun și vorbim de Science, Technology, Engineering, Mathematics- STEM. Tot vorbim despre cum susținem STEM-ul. Dar mă uit și văd că țesutul social- așa cum îl știam noi-  începe să se rupă. De aceea, investiția în științele sociale, în noile paradigme economice și financiare, în noile cercetări în domeniu sunt la fel de importante”, a conchis ministrul, notează hotnews.ro. 


Comentarii Facebook

OSZAR »