Emil Boc a făcut anunțul mult așteptat! În luna MAI se va lansa licitația pentru lucrările la trenul metropolitan din Cluj


Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a anunțat că în luna mai 2025 o să se lanseze  licitația pentru lucrările la trenul metropolitan!

Edilul a mai precizat că mai este nevoie de avizele de la CFR, hotărârile de consiliu local de la Cluj-Napoca și restul localităților implicate pentru asocierea finală.

„În luna mai, vom trimite în SEAP pentru a scoate la licitație lucrările pentru trenul metropolitan. Mai avem nevoie de avizele de la CFR și hotărârile de consiliu local de la Cluj-Napoca și restul localităților implicate pentru asocierea finală. În paralel, putem să dăm drumul la licitație, cu clauză suspensivă, pentru că acum avem toate documentele să putem da drumul la licitație. Acești ultimi doi pași ne permit să scoatem la licitație trenul metropolitan. În luna mai va pleca spre licitație în SEAP lucrările pentru trenul metropolitan”, a declarat Emil Bo, la Ziua Live. 

CITEȘTE ȘI: Boc mai pune un proiect, pe hârtie, pentru clujeni. După centură și metrou, Primăria discută din nou problema TRENULUI METROPOLITAN

Proiectul este structurat în două licitații distincte, prima fiind pentru lucrările de infrastructură, care includ construcția stațiilor, pasajelor și tunelurilor, iar a doua este programată pentru luna iunie privind achiziția trenurilor care vor opera pe această rută extinsă.

„În luna iunie, vom scoate la licitație contractul pentru achiziționarea de trenuri necesare trenului metropolitan. Sunt două licitații distincte – prima, care înseamnă lucrările de infrastructură, stațiile, pasajele, tunelurile”, a mai spus Emil Boc. 

De asemenea, printre lucrările importante care vor demara se numără și pasajul subteran de la strada Fabricii, în Cluj-Napoca, care va permite trenului metropolitan să circule fără a opri traficul rutier, dar și un tunel de 700 de metri în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, care va permite accesul direct din stația de tren spre aeroport.

„Vom avea un pasaj aici, în Cluj-Napoca, la Fabricii, un pasaj subteran, care va permite trafic constant și neîntrerupt al trenului, care astăzi se oprește pentru că el trece la nivel. Vom băga traficul pe dedesubt, construind un pasaj subteran, care va permite ca trenul metropolitan să circule din 30 în 30 de minute pe o rută de aproape 100 de kilometri dreapta-stânga Clujului și să ajungi în 30 de minute din Bonțida în centrul Clujului, mai repede decât dintr-un cartier mai îndepărtat al Clujului. De asemenea, proiectul presupune realizarea unui pasaj-tunel la aeroport, de vreo 700 de metri, care va permite să ai stație la aeroport, să cobori la aeroport din tren și să iei avionul, fără să mai fii nevoit să vii prin traficul din Cluj-Napoca, va fi o lucrare foarte importantă. Este un proiect de 250 de milioane de euro în total, lucrări de infrastructură plus achiziție de trenuri”, a mai spus Boc, potrivit sursei citate. 

CITEȘTE ȘI: Undă verde pentru trenul metropolitan! A fost avizat Planul Urbanistic Zonal. A reprezentat etapa finală a fazei de proiectare

Trenul metropolitan din Cluj ar urma să acopere toată distanța feroviară dintre halta Nădășel și stația Bonțida, însumând aproximativ 43 km. Ar urma să circule la intervale de 30 de minute în perioadele de vârf, fiind estimat că durata călătoriei între Nădășelu și Bonțida s-ar reduce cu 10-25 de minute, iar între Bonțida și Cluj-Napoca cu 15-30 de minute, conform planului de mobilitate urbană Cluj-Napoca. Trenul metropolitan ar acoperi ruta Nădășelu-Bonțida în 70 de minute iar mai multe stații vor fi și în municipiul Cluj-Napoca care vor deservi în special zona de nord a orașului.

23 de stații ar urma să aibă viitoarea linie de transport feroviar metropolitan. Opt dintre acestea sunt în Cluj-Napoca, iar trei în Apahida:

Bonțida – Răscruci – Jucu de Jos – Jucu – Câmpenești – Apahida 3 – Apahida 2 – Apahida 1 – Dezmir – Cluj-Napoca, aeroport – Cluj-Napoca Est – Cluj-Napoca, IRA – Cluj-Napoca, str. Fabricii de Zahăr – Cluj-Napoca, Piața 1 Mai – gara Cluj-Napoca – Cluj-Napoca, Tetarom – Cluj-Napoca, Hoia – Baciu – Suceag – Rădaia – Mera – Nădășel – Gârbău.

Astfel, clujenii din Gilău, Jucu, Apahida, Bonțida, nu ar mai fi nevoiți să mai vină obligatoriu la locul de muncă sau la alte activități cu mașinile în Cluj-Napoca, având o alternativă de transport, de mobilitate, rapidă și eficientă.

CITEȘTE ȘI: Cel mai longeviv primar din istoria Clujului, surprins de complexitatea proiectului trenului metropolitan. Boc: „Paradoxal, părea cel mai simplu”

Comentarii Facebook

OSZAR »