Cluj- Disperat că nu găsește job de luni de zile, un IT-ist s-a decis: „Mă bag la cursuri de electrician. Pe nevastă-mea o bag la postliceală de asistente”

„Pe nevastă-mea o bag la o postliceală sanitară, eu mă fac electrician” – Criza din IT forțează reconversii profesionale neașteptate

Tot mai mulți angajați din industria IT din România încep să ia în calcul reconversia profesională, în contextul în care găsirea unui loc de muncă după o concediere a devenit o provocare, chiar și pentru cei cu experiență. O postare pe rețele de socializare a stârnit sute de reacții și a pornit o discuție sinceră despre realitatea dură cu care se confruntă profesioniștii din tech.

„Sunt curioasă dacă sunt oameni pe aici (mai ales mid-senior) care au rămas fără job și care nu au reușit să se reangajeze luni întregi. Mă refer în special la cazurile în care oamenii chiar au fost dispuși să accepte și un salariu mai modest, doar să găsească ceva cât să nu fie complet fără sursă de venit.”

Așa începe postarea unei utilizatoare care povestește că soțul ei, fullstack developer cu 6–7 ani de experiență, se teme că, dacă firma la care lucrează s-ar închide, ar avea nevoie de cel puțin 5–6 luni ca să își găsească altceva.

Comentariile nu au întârziat să apară și, în scurt timp, firul discuției s-a umplut de mărturii asemănătoare:

„10+ ani de experiență ca dev, am fost afectat de restructurări toamna trecută, 6 luni mai târziu încă nu am găsit un nou job.”

„Pe nevastă-mea vreau s-o bag la o postliceală de asistente medicale. Eu mă bag la cursuri de electrician.”

Mesajul a fost însoțit de o explicație imediată, după ce unii utilizatori au comentat în glumă că tonul sună autoritar:

„O bag în sensul că eu o să îi plătesc școala, nu e ca și când o oblig. Ea vrea să facă asta, ea și-a ales domeniul, nu am ales eu pentru ea.”

Un alt utilizator adaugă că schimbarea de domeniu a devenit mai mult o necesitate decât o alegere:

„Soția, 3 ani exp și în august se fac 2 ani fără job. E UI artist, pe artă e mai rău decât pe roluri tehnice. Momentan încerc să o trec pe QA, am băgat-o la cursuri de tot felul.”

Pe măsură ce discuția a evoluat, au început să apară și analize mai ample despre cauzele stagnării:

„Joburile în IT sunt ca mașinile SH. Vrei o mașină bună, trebuie să cauți și să-ți permiți să poți aștepta.”

„Am fost respins la un interviu deoarece căutau pe cineva mai puțin senior, deși am cerut puțini bani raportat la cerințe.”

Mulți își exprimă frustrarea legată de faptul că, deși acceptă salarii mai mici sau roluri sub nivelul lor de experiență, tot nu reușesc să treacă de procesul de selecție:

„Aplici la un job unde se cer 2 ani exp, tu ai 8, dar zic că ești overqualified. Aplici la unul de 5 ani exp, ți se spune că nu ai destulă experiență exact pe stack-ul lor. Nu ești niciodată ‘just right’.”

Unii atrag atenția că stagnarea profesională se plătește scump:

„Unii stau prea mult pe un singur proiect și pierd din skilluri. Juniorii se bazează pe AI mai mult decât pe documentație. Asta va costa pe termen lung.”

Dar nu lipsesc nici vocile care încearcă să ofere o doză de realism și echilibru:

„Responsabilitate și onestitatea muncii pe partea noastră, common sense, respect și politică la minim pe partea firmei. Win-win.”

„Acum serios, cine are un an jumate pentru a aștepta după un job? Timp în care îți arzi toate economiile...”

Între dorința de a rămâne în industrie și nevoia urgentă de venituri, reconversia profesională devine pentru mulți nu doar o opțiune, ci un plan de rezervă activat în forță.

Criza e reală, iar incertitudinea resimțită de IT-iștii români e mai puțin despre lipsa de competențe și mai mult despre o piață care s-a schimbat radical. Poate tocmai această perioadă va forța o regândire a traseului profesional în tech – și a așteptărilor față de el.

Comentarii Facebook

OSZAR »