Cluj- Disperat că nu găsește job de luni de zile, un IT-ist s-a decis: „Mă bag la cursuri de electrician. Pe nevastă-mea o bag la postliceală de asistente”
„Pe nevastă-mea o bag la o postliceală sanitară, eu mă fac electrician” – Criza din IT forțează reconversii profesionale neașteptate
Tot mai mulți angajați din industria IT din România încep să ia în calcul reconversia profesională, în contextul în care găsirea unui loc de muncă după o concediere a devenit o provocare, chiar și pentru cei cu experiență. O postare pe rețele de socializare a stârnit sute de reacții și a pornit o discuție sinceră despre realitatea dură cu care se confruntă profesioniștii din tech.
„Sunt curioasă dacă sunt oameni pe aici (mai ales mid-senior) care au rămas fără job și care nu au reușit să se reangajeze luni întregi. Mă refer în special la cazurile în care oamenii chiar au fost dispuși să accepte și un salariu mai modest, doar să găsească ceva cât să nu fie complet fără sursă de venit.”
Așa începe postarea unei utilizatoare care povestește că soțul ei, fullstack developer cu 6–7 ani de experiență, se teme că, dacă firma la care lucrează s-ar închide, ar avea nevoie de cel puțin 5–6 luni ca să își găsească altceva.
Comentariile nu au întârziat să apară și, în scurt timp, firul discuției s-a umplut de mărturii asemănătoare:
„10+ ani de experiență ca dev, am fost afectat de restructurări toamna trecută, 6 luni mai târziu încă nu am găsit un nou job.”
„Pe nevastă-mea vreau s-o bag la o postliceală de asistente medicale. Eu mă bag la cursuri de electrician.”
Mesajul a fost însoțit de o explicație imediată, după ce unii utilizatori au comentat în glumă că tonul sună autoritar:
„O bag în sensul că eu o să îi plătesc școala, nu e ca și când o oblig. Ea vrea să facă asta, ea și-a ales domeniul, nu am ales eu pentru ea.”
Un alt utilizator adaugă că schimbarea de domeniu a devenit mai mult o necesitate decât o alegere:
„Soția, 3 ani exp și în august se fac 2 ani fără job. E UI artist, pe artă e mai rău decât pe roluri tehnice. Momentan încerc să o trec pe QA, am băgat-o la cursuri de tot felul.”
Pe măsură ce discuția a evoluat, au început să apară și analize mai ample despre cauzele stagnării:
„Joburile în IT sunt ca mașinile SH. Vrei o mașină bună, trebuie să cauți și să-ți permiți să poți aștepta.”
„Am fost respins la un interviu deoarece căutau pe cineva mai puțin senior, deși am cerut puțini bani raportat la cerințe.”
Mulți își exprimă frustrarea legată de faptul că, deși acceptă salarii mai mici sau roluri sub nivelul lor de experiență, tot nu reușesc să treacă de procesul de selecție:
„Aplici la un job unde se cer 2 ani exp, tu ai 8, dar zic că ești overqualified. Aplici la unul de 5 ani exp, ți se spune că nu ai destulă experiență exact pe stack-ul lor. Nu ești niciodată ‘just right’.”
Unii atrag atenția că stagnarea profesională se plătește scump:
„Unii stau prea mult pe un singur proiect și pierd din skilluri. Juniorii se bazează pe AI mai mult decât pe documentație. Asta va costa pe termen lung.”
Dar nu lipsesc nici vocile care încearcă să ofere o doză de realism și echilibru:
„Responsabilitate și onestitatea muncii pe partea noastră, common sense, respect și politică la minim pe partea firmei. Win-win.”
„Acum serios, cine are un an jumate pentru a aștepta după un job? Timp în care îți arzi toate economiile...”
Între dorința de a rămâne în industrie și nevoia urgentă de venituri, reconversia profesională devine pentru mulți nu doar o opțiune, ci un plan de rezervă activat în forță.
Criza e reală, iar incertitudinea resimțită de IT-iștii români e mai puțin despre lipsa de competențe și mai mult despre o piață care s-a schimbat radical. Poate tocmai această perioadă va forța o regândire a traseului profesional în tech – și a așteptărilor față de el.
27 Comentarii
Ideea in sine nu e rea, problema e ca vine din disperare si o au si altii, cati electricieni crezi ca inghite piata? Pe ce bani o sa lucrezi? Sfatul meu e sa ramai in domeniul tau, chiar daca trebuie sa te reprofilezi si sa lucrezi pe bani mai putini.
Muncile care au la baza meserii, electrician, instalator etc se incep din tinerete, din liceu… Citeste mai departe
problema si cu asistentele astea noi e ca stau in genunchi la cate un doctoras in loc sa auba scoala adevarata unde sa inveti ca pacientul trebuie respectat si ingrijit adecvat, nu tratat cu sictir, batjocura. Astea sunt asistentele de astazi, platesc cateva mii de lei pe un curs si un manual pr care nu il citesc iar cand aiung in campul muncii presteaza… Citeste mai departe
NU MAI TREBUIE IT. NE INTORCEM LA ORIGINI.
IARA VOR COMENTA MOCANGII CA ARTCOLUL E COPIAT DE PE REDDIT , DA ARE APROAPE 20.000 CETITORI SI E CHIAR OK
Din epoca in care se faceau angajari in IT cu 'buletinul' s-a ajuns in epoca in care trebuie sa fi destul de decent in ceea ce faci ca sa contezi. Degeaba ai lucrat ani intregi si ai ars-o aiurea , timpul trece leafa vine, fara sa te perfectionezi. Sunt o gramada de joburi in IT dar nu is pentru oricine. Nu mai merge 'de la sapa' in IT.
Am lucrat ca Tester si Dev in jur de 8 ani si in ultimii 3 ani Scrum Master, ultimul salariu ca SM era 17500 RON. Am pierdut jobul la corporatie in August 2023, m-au presat sa imi pun demisia dupa ce am fost pe bench cam 3 luni de zile, mi-au dat 3 salarii compensatorii. Singura oferta pe care am avut-o a fost ca PM pe 12.000 si astia pe PFA, asta a… Citeste mai departe
@Fost Scrum Master: ... acum, dupa ce am incercat cateva job-uri mai fizice o perioada de 1-2 ani, am revenit in IT, pe un post cu mult sub nivelul meu dar stiu sigur ca aici imi e locul.
... nivelul meu de gandire si cunostiinte il folosesc si practic demonstrez in alte aspecte ale vietii, sa le zicem hobby-uri dar nu divulg acest side pt. ca imi… Citeste mai departe
@... C++ -> C#.Net -> Asp.Net -> Sharepoint Dev -> Sharepoint Special -> Sharepoint Team Lead ... acum ?: ... in IT ma regasesc, sunt in mediul meu si o stiu sigur dupa ce am lucrat in mediul de munci mai fizice.
... nu ma deranjeaza devansarea, retrogradarea fiindca exact cum am scris mai sus sunt unul dintre cei putinii care exceleaza in alte… Citeste mai departe
@Fost Scrum Master: In limba romana, lunile anului precum august si noiembrie se scriu cu litera mica. Dar asa e cand o iei razna de la stat prea mult pe "bench".
faca ce-or vrea, numai sa plece din Cluj, ca deja au distrus orasul
@nelu v.: ... nu uita sa incluzi comparatii cu alte categorii reprezentative din Cluj, asa cum orice analiza ofera.
... sau tu esti la galerie si critici si ataci din inertie si nu ca efectiv ai vreun motiv real pe care il poti enunta.
... sper ca nu minti ca Bloacele si Aglomeratia create de Tractoristi ca tine din Fruntea Administratiei Clujului… Citeste mai departe
Anual în Cluj termină 200 de asistente. Asistente se caută tot timpul dar se angajează doar 20-25.
Depinde f. mult de relațiii. Crezi că te-ai putea încadra între cei 25.
Și apoi să lucrezi cu alde Lucan, Zdrenghea, Florian nu-i un vis de fată mare
@Antonia.: incearca la Oncologie, cu Vlad, si-ti trece cheful de a fi asistenta medicala
CA O SA VINA ASIATICI IN TOATE DOMENIILE.
AU INCEPUT CU LIVRATORI SI INCET-INCET AU AJUNS LA EDUCATOARE... IMEDIAT O SA FIE MEDICI, INGINERI SAMD ;-)))
Vezi să nu te electrocutezi ca electrician prima dată spargi șanțuri trasee faci ghips nu te văd și nevăstica să nu ia Adrenalina la domnul doctor
@U RAA: ... mai si semnalizezi, cAP-ist bolshevic expirat de sapash de shantzuri.
@U RAA: ... si sgur cunoaste mai mult despre electricitate decat un sapash de shantzuri ca tine si multi alti pseudo-meseriasi.
@si punctul 2, daca era asa cum crezi tu se electrocuta in IT, vezi ca se lucreaza cu aparate electrice: OK mai poți să te faci Electrician de gropi adînci și stîlpi înalți....nui problemă cu doamna e mai grav
o putoare de om.
@ir:.. Ca toate putorile din tara asta sa faca asa. Sa inveti o meserie noua, burta pe carte, umaru la munca. Da hai cu pilele, somaju, ajutoarele sociale, smecheriile. Munca pe ultimu loc.
Hai cu garsoniera la 100000 euro.
.
@a trecut de mult dar tu esti prea sarac sa te muti din Floresti: 1000 euro mp in maxim doi ani in cartiere, 1500 in centru, buna-ziua, faget! Asta este pretul real, criza ce incepe dupa alegeri dureaza cativa ani! Lasati slujbele tip ozn ( auzi, nu gaseste job in arta) si reprofilati-va pe slujbe care acopera nevoile primare, acolo nu veti soma niciodata… Citeste mai departe
@a trecut de mult dar tu esti prea sarac sa te muti din Floresti: Eu sunt sarac, Poate daca am avea si in Cluj preturi pe metru patrat cat in Chicago, mi-as permite.